Työ & Toiminta ry

Työ & Toiminta ry on yhdistys, jonka pääasiallinen toimiala on sähkö- ja elektroniikkaromun keräys ja jatkokäsittely.

Yhdistys perustettiin tammikuussa 1999, jonka jälkeen se on tarjonnut yli 1000 työharjoittelu-, työkokeilu- ja työpaikkaa (pääsääntöisesti vuoden mittaisiin työsuhteisiin) pitkäaikaistyöttömille, vajaakuntoisille ja maahanmuuttajille yli 40:stä eri kansallisuudesta. Työ & Toiminta ry:ssä työskentelee tällä hetkellä yhteensä 250 henkilöä, joista palkkatyössä n. 70.

Tätä on työtoiminta

Polkuja työelämään löytyy

Työharjoittelua, työelämävalmennusta, palkkatukityötä, kuntoutusta.
Tätä kaikkea tapahtuu Työ ja Toiminta ry:ssä, joka kerää, purkaa, kunnostaa ja myy kaikenlaista käyttötavaraa.

Zarifa Kahramanova on taloushallinnon merkonomi. Hän on työskennellyt Yliopiston Apteekissa jo neljä vuotta.
– Pääsin alkuun Työ ja Toiminta -yhdistyksen kautta. Opiskelin siellä oppisopimuksella kirjanpitäjäksi ja sain siitä potkua, kertoo Zarifa Kahramanova .

Muita paikkoja työssä oppimiseen oli vaikea löytää vähäisen kielitaidon vuoksi. Palkkaa maksettiin harjoitteluajan jälkeen 1 100 euroa kuussa.

Sitä ennen hän teki satunnaisia pätkätöitä kahvilassa, pizzeriassa ja siivoojana. Se oli hankalaa yksinhuoltajalle. Kotona Dagestanissa azerbaidzanilainen Kahramanova oli kyllä opiskellut kirjanpitoa, mutta työkokemusta ei ollut.

– Työ ja Toiminnassa oli hyvät ohjaajat, joilta opin paljon. He jaksoivat aina vastata kysymyksiini.

Jokainen haluaa osallistua

– Ennen oppisopimusjaksoa kävin suomen kielen ja atk:n kurssin ja olin harjoittelemassa apteekissa. He lupasivat ottaa yhteyttä, jos siellä vapautuu paikka. Kävi niin mainiosti, että apteekista soitettiin juuri ennen oppisopimuksen päättymistä. Kun se loppui, aloitin työt apteekissa jo seuraavana päivänä, Kahramanova kertoo. Hän piti Työ ja Toiminnan hengestä.

– Olimme tavallaan kuin yksi suuri perhe, jossa oli väkeä vaikka kuinka monesta maasta. Suomi oli yhteinen kieli, ja siinähän sitä oppi puhumaan. Tosin väki vaihtui siellä koko ajan, kun suuri osa työskenteli yhdistelmätuella, jota ei makseta kovin kauan.

– Jokainen ihminen haluaa osallistua yhteiskuntaan ja olla hyödyllinen, ja siihen Työ ja Toiminta antoi mahdollisuuden, tiivistää Zarifa Kahramanova.